piatok 25. januára 2008

Rasy

RASY

Nemusíte všetko čítať, stačí, len keď si prečítate o rase, ktorou chcete byť.

Človek


Mnohými označovaný ako pán tvorstva, inými ako bezvýznamný smrtelník. Ľudia sú najbežnejšou rasou tohto sveta. Stretnete ich prakticky všade a nech sa obzrieme kamkoľvek, nájdeme ich stopy. To, že sú tak známi a rozšírení, však zďaleka neznamená, že sú slabí a zranitelní. Práve naopak. Mnohí z najmocnejších čarodejníkov všetkých čias boli práve ľudia. Ich typickou vlastnosťou je nepredvídavosť, nápaditosť a prefíkanosť. Disponujú priemernou telesnou silou a žiadnymi špeciálnymi schopnosťami. Ľudia sú však jedinou rasou, ktorá sa môže naučiť akýmkoľvek zaklínadlám, z ktoréhokoľvek druhu mágie.

Elf

Vznešená a starodávna rasa, ktorej pôvod a tradície sú pred svetom chránené nepreniknutelným múrom tajomstva. Čas pre nich nehrá úlohu, pretože sú prakticky nesmrtelní. Skrývajú sa pred svetom, strážia si svoje súkromie a dbajú na zachovanie svojho elfského učenia a múdrosti. Chránia a uznávajú všetko, čo je stvorené prírodou. Ich prístup k ostatným bytostiam je však otázny. Medzi ostatnými rasami nenachádzajú mnoho pochopenia a ich prístup je niekedy pokladaný za arogantný. Typický elf je podobne vysoký ako človek a jeho uši sú smerom nahor zašpicatené, je ale známe, že všetci elfovia sú krásni a majú ušľachtilé črty. Všetci príslušníc rasy majú mimoriadne dobre vyvinutý zrak a sluch. Elfovia sú majstrami prírodnej a elementárnej mágie.

Nymfa

Z hĺbky oceánu a nedotknutého dna mora pochádza táto rasa, vzdialene príbuzná s vílami. Nik nevie, či boli najprv ony alebo ich sestry. Vie sa len to, že kraľujú vodám a všetkému morskému životu. Nymfy, alebo aj morské víly, sú charakteristické svetlou až modrastou pokožkou, takmer stále s modrozelenými vlasmi a hlbokými čiernymi očami. Dokážu dýchať pod vodou a neboja sa ani najmrazivejšieho počasia. Vidia perfektne v tme a počujú takmer rovnako dobre, ako netopier. Na vzduchu sú však trochu stratené. Riedka atmosféra im občas spôsobuje problémy s dýchaním a musia sa často vraciať do hĺbin, aby sa regenerovali. Základom nymfej mágie je voda, svetlo a tma.

Temný elf



Nie všetko, čo je vznešené má svoj počiatok v svetle. Dôkazom je práve rasa, ktorej hlavnou filozofiou je temnota a tma, no zachováva si pri tom hrdosť svojich dávno stratených príbuzných. Ak by ste jedného z nich stretli a nebodaj oslovili slovom "elf", s najvyššou pravdepodobnosťou by ste to stretnutie neprežili. Temní elfovia majú na pomenovanie svojho národa vlastný výraz: Drow. Postavou sú podobní človeku, ich pokožka je však zvyčajne tmavá a väčšinou majú úplne biele alebo strieborné vlasy. Temní elfovia sú mocní čarodejníci, ktorí dokonale ovládajú umenie temnoty a ohňa.

Vlkolak

Lykantropia. Sprvu vnímaná ako choroba, no po dlhom čase uznaná čarodejníkmi ako prirodzený proces splynutia so zvieraťom - vlkom. Vlkolak je bytosť pôvodne pochádzajúca z človeka, ktorá má všetky inštinkty a schopnosti vlka, no zachováva si humanoidnú podobu. Počas splnu je vlkolak vo svojej najväčšej sile a pokiaľ nie je sám veľmi silnou osobnosťou, môže ho po dobu trvania splnu ovládnuť jeho esencia zvieraťa a vlkolak sa tak stane nekontrolovateľným. Nepremenený vlkolak sa líši od bežného človeka silnejším ochlpením a to aj napriklad na dlaniach, má typické jantárovo-žlté alebo svetlohnedé oči. Je silnejší ako človek a zvyčajne aj trochu vyšší. Niektorí vlkolaci sú dokonca aj obdarení magickými schopnosťami. Vlkolaci bývajú samotári. Ich splynutie s prírodou a jej mágiou je legendárna.

Polobor

Poháre sa trasú, stolička nadskakuje... Nie, nie je to zemetrasenie, je to polobor. Nech pochádzate z akejkoľvek krajiny, či ste mukel alebo čarodejník, polobra hneď spoznáte medzi ostatnými rasami. Dosahujú výšku až tri a pol siahy a majú veľký problém: nikdy nevedia nájsť topánky, ktoré by im sadli. Väčšinou sú priateľskí a mierumilovní, verní priatelia a vždy dobre naladení. Výnimka však potvrdzuje pravidlo a aj medzi polobrami sa nájdu takí, ktorí sa radšej pridali k zlu. Hneď na prvý pohľad je jasné, kto by zvíťazil v boxerskom zápase. Polobor má skutočne obrovskú silu, poľahky vytrhne strom zo zeme alebo rozdrtí skalu v dlani. Je to síce zriedkavé, no aj oni vedia čarovať. Obľubujú kúzla zeme a dobrého varenia.

Kentaur

Kentauri sú od pradávna považovaní za mystické bytosti, o ktorých okolitý svet veľa nevie. Sú to vznešené tvory, ktoré žiju pod rúškom záhad do dnešných čias. Prevažne prebývajú v hustých lesoch, v skupinách inak nazývaných aj stáda. Nezriedka sa stane, že vidíte kentaura samotného. Majú špecifické vlastnosti predvídať udalosti, ktoré sa majú stať. Ich danosti však siahajú omnoho ďalej. Sú výnimoční vo všetkých odvetviach spájaných s biológiou. Dokonale sa vyznajú v astronómii a vedia čítať budúcnosť z hviezd. Ich vznešené správanie má za to, že sú neprekonateľnými veštcami. Ich prirodzenou súčasťou je samozrejme ich stavba tela, prispôsobená životu v lesoch. Sú neuveriteľne citliví, no zároveň to nikdy nedajú najavo. Žijú obklopení hádankou im vlastnou. Od kentaura nikdy nedostanete priamu odpoveď. Len učený čarodej sa môže merať s inteligenciou kentaura.

Víla

Krásne, záhadné, fantastické, zvláštne. To sú víly. Ich krása siaha až do dávnych vekov. Víly sú neskonale jemné a vzácne bytosti. Nie všetky ženy v ich rodinách sa stávajú vílami pri narodení, niekedy sú roky považované za ľudí. Okolo nich sa vždy vznáša jemný nádych bledo modrej aury. Víly sú známe svojimi krásnymi, dlhými a starostlivo upravenými vlasami. Vyznačujú sa vysokou schopnosťou liečiť rany a iné poranenia. Veľa energie spotrebujú na liečenie chorých a zranených. Sú veľmi príjemné spoločníčky a opatrovateľky. Avšak keď vílu znepokojíte alebo inak rozčúlite, vie sa zmeniť na hroznú beštiu, ktorá nemá zľutovanie. Víly sú bytosti na rozohraní medzi astrálnym a materiálnym svetom. Majú schopnosť zneviditelniť sa a ich schopnosť zmámiť mužov tancom nie je len výmysel...


Polovíla

Už od začiatku všetkých čias trápi čarodejníkov jedna otázka: Ako je to možné? Ako je možné, že éterická víla a obyčajný človek môžu spolu splodiť potomka. Vedecké vysvetlenia zlyhávajú, no je to proste tak. Polovíla je bytosť zvláštna. Ani víla, ani človek, žije uzavretá vo vlastnom sne. Nerozumie svetu, ktorý nerozumie jej, je príliš krehká, príliš krásna. V živote to má ťažké, často je terčom výsmechu, v jej okolí sa vždy niečo deje a náhoda sa mení v pravidlo a nehodu. Polovíly sú postavou nízke, často s dlhými vlasmi. Majú mocné veštecké schopnosti a zmysel pre všetko tajomné.

Poloelf

Človek a elf, dve rasy, ktoré si sú najbližšie a zároveň najvzdialenejšie. Ich splynutie nie je udalosť každodenná, no taktiež nie neobyčajná. Poloelf sa zvykne podobať viac na človeka, možno až na špicaté uši. Po svojich elfských predkoch zdedil zmysel pre prírodu a jej elementárnu mágiu, je schopný lovec a stopár. Niekedy sa stáva, že sa viac podajú len na jednu z rás. Poloelfovia sú však akceptovaní u oboch rás. Mágia je im prirodzená rovnako ako príroda.

Upír

Temní, tajuplní, niekedy hrôzostrašní. To sú upíri. I keď panuje názor že sú zlí, majú vznešené vlastnosti. Obľubujú vznešené správanie, sú nadmieru inteligentní a vnímaví. Väčšinu druhov zvierat si dokážu podmaniť jedným pohľadom. Upíri sa prevažne pohybujú mimo svetla, niekedy v tieni iných rás. Nie sú predurčení len k zlu, hoci ich túžba po krvi je legendárna. Navzdory všeobecnému presvedčeniu nie sú samotári, majú veľký zmysel pre umenie a kreativitu. Chránia si svojich blízkych a nadmieru veria v svoje schopnosti. Upíri sú asi najmenej početnou rasou na svete. Majú schopnosť premeniť ktoréhokoľvek príslušníka inej rasy na jedného z nich. Vzhľadom pripomínaju človeka, no ich telesná odolnosť a sila je omnoho vyššia. Najmocnejší z nich zvládli vrodenú schopnosť levitácie a môžu vzdorovať gravitácii kedykoľvek si to zmyslia. Upíri inklinujú k mysticizmu a mágii svetla a temnoty.

Anjel

"Som snom, či len preľudom, búrkou alebo tichým príbojom. Vo svetle planie vítazne môj meč ohňom, mocnými krídlami vzlietam a som...som anjelom..."
Anjeli. Tieto astrálne bytosti sú absolútnou personifikáciou svetla. Nie vždy sa dajú poznať medzi inými rasami, žíju radšej sami a v ústraní alebo v jedinom meste anjelov, ktoré pomenovali jednoducho: Strieborné mesto. Ich typickou anatomickou odlišnosťou sú krídla, ktoré však môžu nechať ľubovoľne zmiznúť. Domovom anjelov je Svetlo a preto je aj všetka ich mágia čerpaná odtiaľ.


Polodémon

Je len málo bytostí, ktorí sa môžu odvážiť kráčať temnotou bez toho, aby sa stratili. Polodémon je taká bytosť. V ľudskom tele uväznená temná duša. Polodémon vedie večný boj sám so sebou: či podľahnúť volaniu tmy, alebo vzdorovať a byť večne v strehu nie len pred svetom, ale hlavne pred sebou samým. Len málo sa jeho vzhľad odlišuje od človeka. Niekedy môže mať isté viditelné znaky, ako napríklad krátke rohy, temne žiariace oči alebo chvost. Polodémon má prirodzenú schopnosť absorvovať energiu z temnoty a dokonale s ňou splynúť. V svetle však tiež nie je bezbranný, no necíti sa s ním spriaznený.


Polodementor

Táto rasa bola donedávna pred obyčajnými čarodejníkmi zahalená tajomstvom. Málo ľudí verilo, že vôbec existuje. Možnosť splynutia človeka s dementorom je však možná a stáva sa, keď dementor vysaje zo svojej obete dušu a potom do nej vdýchne kúsok seba. Zovňajškom sa polodementor od človeka vôbec nelíši. No ťažko sa o tom dá presvedčiť, pretože má stále oblečený šedý plášť. Nedáva si ho dole a nikto nevie prečo. Má rád tmavé miesta a od svojich ľudských predkov zdedil túžbu po spoločnosti. Pohybuje sa nehlučne a jeho chôdza pripomína skôr kĺzanie. Dokáže síriť strach a úzkosť. Jeho duša je temná a jeho vášňou je čierna mágia.


Miešanec

Nie tak rasa, ako skôr etnická skupina. Miešanci sú zmesou najrôznejších rás, pričom sa často nedá vôbec určiť, ktorých. Môžu mať najrôznejšiu výšku či farbu pleti, ich vonkajší zjav naozaj nezapadá do žiadnej pevne stanovenej kategórie. Často bývajú obdarení magickými schopnosťami, no len málokedy sú z nich naozaj mocní čarodejníci. Je to daň, ktorú platia za to, že sa často ani sami nevedia nikde na svete zaradiť.


Ifrit

Archaické bytosti stelesňujúce personifikáciu živelného elementu ohňa. Jedna z mnohých vetiev týchto elementárov sa vekom odklonila od svojej prapôvodnej podstaty a postupne sa zbavila svojej ohnivej podoby, nadobúdajúc ľudské rysy. Silné emócie, ako napríklad hnev a strach dokážu vyvolať dočasné vzplanutie ich tela, pričom plameň spáli všetko, čoho sa dotýka vrátane oblečenia, ktoré má Ifrit oblečené v ľudskej podobe. Dokážu svojou vôľou čiastočne manipulovať a ovládať oheň a tento živel ich posiľnuje, zatiaľ čo voda a ľad ich oslabujú. Vynikajú v ohnivej mágii, kým ich slabinou, tak ako aj v živloch, je voda. V čarovaní a transfigurácii sú ako doma. Nutnosť neustálej prítomnosti tekutín pri elixíroch spôsobuje ich nechuť k tomuto predmetu. Ifriti sa rozmnožujú ako väčšina bytostí, no poznajú tajomný rituál, ktorý dokáže premeniť na Ifrita aj príslušníka inej rasy.

Žiadne komentáre: